SVT granskar: Så tog sig coronaviruset in på Sveriges äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Budskapet var tydligt: Sverige skulle skydda sina äldre. Men smittan tog sig in i äldreboendenas korridorer – och har hittills lämnat över 1 000 döda efter sig. SVT Nyheter har försökt kartlägga vad som gick fel.

”Det är nu extremt viktigt att vi skyddar de äldre”, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens i mitten av mars i samband med att allmän smittspridning i samhället kunde konstateras.

En och en halv månad senare, den 28 april, hade drygt 2 000 personer avlidit till följd av covid-19 – och närmare hälften av dessa bodde på äldreboenden, enligt Socialstyrelsens statistik.

Coronapandemin

”Det är ett misslyckande att vi inte lyckats skydda våra äldre”, slog socialminister Lena Hallengren (S) fast i SVT:s Morgonstudion.

Hur kunde det gå till?

Juliana Jihem, 31, pekar upp mot fjärde våningen på äldreboendet i Botkyrka kommun. Där bodde hennes morbror Moses Ntanda.

– Moses var som en pappa för mig, säger hon.

Äldreboendet införde besöksförbud den 12 mars men smittan tog sig in ändå. En månad senare avled Moses och flera andra boende i sviterna av covid-19.

Larmen till Ivo

SVT har under en längre tid försökt förstå hur smittan kunde ta sig in på äldreboenden runt om i landet.

Vi har gått igenom hundratals larm till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), pratat med personal inom äldreomsorgen, varit i kontakt med anhöriga till avlidna och bearbetat data från myndigheter.

Den 18 mars skickar Stefan Amér, vd för Familjeläkarna, ett mejl till region Stockholms sjukhuselit. Där bekräftas det som inte fick hända – smittan har fått fäste på äldreboendena. Foto: Region Stockholm

Mer än hälften av Ivo-larmen inifrån äldreomsorgen beskriver bristen på skyddsutrustning som den avgörande faktorn till att smittspridningen blivit så pass stor (se faktaruta).

Återkommande riskmoment är också: personal som rör sig mellan sjuka och friska, personal som går sjuka till jobbet och personal som smittar trots att de inte haft några symptom.

Utdrag från tre av de larm som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gällande äldreboenden. Foto: Ivo

Regionernas enkäter

I veckan presenterade både Stockholm och Sörmland, två av de mest utsatta regionerna, egna kartläggningar av samtliga äldreboenden baserat på svar från verksamhetsansvariga.

Men då listades inte brist på skyddsutrustning som en avgörande orsak till smittspridningen. När cheferna fick ge sin bild av saken var det i stället personal som går sjuka till jobbet och personal med asymptomatisk smitta som angavs som de största riskerna. Det visar rådata från Stockholms enkätundersökning som SVT har tagit del av.

I region Stockholms enkät framkommer det att de stora boendena med mycket personal är hårdast drabbade. 40 procent, av boendena i Stockholm med smitta, har en personalstyrka på över 75 personer. Foto: Region Stockholm

Vittnesmål från personal inom äldreomsorgen, som SVT har pratat med, bekräftar i stora drag den bild som kommit fram i Ivo-larmen såväl som i regionenkäterna.

– Vi fick ordentlig utrustning ganska sent så många i personalen har blivit smittade. Och de började testa de som var sjuka för sent, fler kunde ha överlevt om man tagit prover tidigare, säger en anställd på ett äldreboende i Stockholm.

En annan menar att en bidragande orsak till spridningen är den fria viljan.

– Vi kan inte låsa in de äldre. Om de vill gå till frisören kan vi inte stoppa dem, de är fria människor, säger en undersköterska.

Svek av samhället

Sverige har nu passerat 3 000 dödsfall till följd av covid-19 och i veckan kom uppgifter om att landets alla regioner har konstaterad smitta på något äldreboende.

För Juliana Jihem känns morbrorns död som ett svek av samhället.

– Han älskade att jobba, när man jobbar betalar man skatt och då tycker jag att man ska få något tillbaka. Det fick inte han.

Om Ivo-anmälningarna

Vi har gått igenom larm och anmälningar som kommit in till Ivo sedan coronasmittan fick fäste på äldreboendena (från den 16 mars till den 22 april).

• Under fem veckor inkom drygt 300 anmälningar – en tredjedel pekar ut bristen på skyddsutrustning som en avgörande faktor för smittspridningen.   

• 86 stycken gällde specifikt äldreboenden runt om i Sverige – där hälften av anmälarna uppger att den misstänkta orsaken till smittan berodde på bristande skyddsutrustning. 

• 53 anmälningar gällde hemtjänst – där 75 procent påpekade bristen på skyddsutrustning i kontakten med de äldre.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet